top of page

Fazer Uutuus - Alku myslit


Hyvänolon aamu- positiivinen ketjureaktio

Käytä rohkeasti värejä ja makuja - unohda täydellisyys - ole aidosti läsnä tekemisessä - ota kuva, jos siltä tuntuu - nauti kaikilla aisteilla !

Sain olla mukana tuomassa visuaalista puolta esille, kun Fazer lanseerasi uuden Alku -myslin. Myslit ovat kotoisin Lahdesta ja kiilaavat kärkisijoille kotimaisuudessaan ja terveellisyydessään myslihyllyillä elokuussa. Mysleistä on jätetty pois rusinat, pähkinät sekä ylimääräinen sokeri -Alku myslit maistuvat yhtä hyvälle kuin kuulostavat.

Testatessani ja kasatessani annoksia, kantavaksi teemaksi nousi tunne visuaalisuuden takana. Ruoan ilme luo ensimmäisen mielikuvan ja kaunis annos viestii vaivannäöstä ja välittämisestä. Meille kaikille on tuttuja sanonnat: ”syödä silmillään” ja ”syötävän kaunis”. Lauseet kertovat kuinka paljon annoksen ulkonäkö vaikuttaa syömiskokemukseen ja siihen, miltä ruoka maistuu. Ehkä voimme palata muistoissamme pöydän ääreen, jolloin tarjoiltu ruoka on ollut niin kaunista, että sitä on ensin tahtonut vain ihastella hetken. Myös vastakkainen asetelma on voinut jäädä mieleen, jolloin tietty ruoka on jäänyt maistamatta, koska sen ulkonäkö on ollut niin luotaantyöntävä. Saatamme tunnistaa itsemme myös tilanteesta, jolloin ystävän tilaama annos on herättänyt vienon annoskateuden sillä hetkellä kuin ruoka kannetaan pöytään. Kaikki esimerkit perustuvat pääosin visuaaliseen vaikutelmaan ruoasta ennen kuin ehdimme maistaa ruokaa ja tiedostaa sen maun. Mielikuvissa mummon tekemä ruoka on aina hyvää. Kun lapsilta tai miksei aikuisiltakin kysytään heidän lempiruokiaan, usein vastaus on mummon/äidin tekemä tietty ruoka.

Näissä lempiruoissa vaikuttaa paitsi ruoan faktinen maku, myös tunnelataus ja rakkaus, jota ruokaa laittaessa on välittynyt. Mummo on itse tehnyt ruoan ehkä omalta äidiltään perityn reseptin mukaan, jolloin välittyy rakkaus edelliseltä sukupolvelta jne.

Pohjusta päivä ihanalla, silmiä hivelevän kauniilla hemmotteluaamupalalla, jonka visuaalinen viesti on:

"Sinä olet tärkeä!"

Visuaalinen kokemus synnyttää meissä tunteen. Voimme myös välittää tunteita ruoan avulla ja myös upottaa tunteemme ruokaan. Tunnistamme lauseet ”Ruokaa rakkaudella”, ”rakkaudella tehty”, ”kotona tehty”, ”itse tehty” ja ”käsin leivottu”. Kaikki fraasit stimuloivat tunnetilaa tai viestivät välittämistä. Rivien välistä on luettavissa: ”Sinä olet tärkeä.” Sama viesti välittyy, kun annos on visuaalisesti puhutteleva ja kaunis. Esillepanoon on käytetty ajatusta ja aikaa. Jo tämä saa aikaan positiivisen kokemuksen mielessä ja kehossa. Syntyy positiivinen ketjureaktio.

On tarpeellista ja tärkeää antaa sysäys positiiviselle ketjureaktiolle omassa arjessa. Ajatus saattaa tuntua pieneltä ja turhaltakin, mutta vaikutus on suuri. Pienillä eleillä, omaa hyvinvointiaan voi nostattaa ja ehkä muuttaa suhtautumisensa ruokaan ja syömiseen. Kysymys ei ole monimutkaisista keinoista, vaan pienistä ajatuksella tehdyistä eleistä ja ajatuksista. Kun teemme ajatuksella ja hyvällä fiiliksellä -onnistumme aina. Vielä kun muistamme ettei täydellisyyttä ole olemassa ja että kauneus on katsojan silmissä -onnistumme aina.

Luo oma ihastuttava, sinun aistejasi hivelevä annos ja tutkaile miltä sen kokoaminen tuntuu ja mistä valinnat kumpuavat ja miltä ne näyttävät ja tuntuvat .